HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Cerrahi Maske Hakkında Merak Edilen 8 Soru

09-05-2023 23:48
Cerrahi Maske Hakkında Merak Edilen 8 Soru

Cerrahi maskeler, önemli hijyen ürünlerinden olsa da günlük hayatta kullanım oranı azdır. Buna karşın sağlık alanında olmak üzere pek çok yerde maskeler kullanılıyor. Örneğin, gıda sektöründe maske kullanmak büyük önem arz ediyor. Diğer yandan tıbbi maske kullanımı, özellikle 2019 Covid-19 pandemisinden sonra artmaya başladı Peki, maske seçimi yaparken nelere dikkat etmek gerekiyor? Hangisi daha iyi ve tam olarak etkisi nedir?

İşte, cerrahi maske ile alakalı merak edilenleri sizin için hazırladık. Yazımızı okuduğunuz zaman herhangi bir şekilde aklınızda soru işareti kalmayacak.

  1.  Cerrahi Maske Nedir?

Cerrahi maske, ağız ve burun bölgesini kapatarak dışarıdan gelen mikroplar için bariyer görevi gören tek kullanımlık ürünlerdir. Bu maskeler, gevşek bir şekilde tasarlanmıştır ve kişiyi rahatsız etmez. Genellikle farklı kalınlıkta ve sıvılarla temas etmenizi engelleyecek şekilde üretilmiştir. Dışarıdaki etkenlere karşı korur ve hasta olduğunuz zaman bulaş riskini en aza indirir.

Cerrahi maskeyi düzgün taktığınız zaman mikrop, bakteri ve virüs gibi mikro organizmaların size ulaşmasını engelleyebilirsiniz. Aynı şekilde hastayken kullandığınızda karşı tarafa bulaştırma ihtimaliniz azalır. Yani cerrahi maskeler, iki taraflı koruma sağlar.

Gıda sektöründe kullandığınız maskeler, yiyeceklerin üzerine mikrop bulaşmasının önüne geçer. Böylece yemeklerin daha sağlıklı şekilde hazırlanmasına olanak tanır.

  1. Kaliteli Cerrahi Maske Özellikleri Nasıl Olmalı?

Kaliteli bir steril maske, uygun koşullara göre üretilen maske çeşitleridir. Yani, üretim aşamasında doğru malzemelerin kullanılmış olması gerekir. Bu maskelerin genel özellikleri aşağıdaki şekilde sıralanabilir:

  • Standarta uygun maskeler, 3 katlı ve telli olmak durumundadır. 3 katlı kısım, medikal propilenden üretilmiştir. Aynı zamanda dokumasız malzeme olan SMS kullanılan ürünlerdir. 

  • Maskenin yüzde sabit durması gerekir. Bu nedenle kulak ya da kafa bağları likra, pamuk gibi malzemelerden üretilmelidir. Sarkma gibi korunmayı riske atacak durumların gerçekleşmemesi için bu durum oldukça önemlidir.

  • Rahatlık açısından maskelerin kulak veya kafa kısmını sıkmaması gerekir. 

  • Kumaş yapısı, alerjik reaksiyona neden olmamalıdır.

  • Maskelerin burun kısmında tel bulunur. Bu tellerin metal içeren ve içermeyen çeşitleri vardır. Özellikle metal içermeyenler, x-ray cihazında kolaylık sağlar. 

  • Estetik kaygılar ve rahat kullanım açısından maskeler genellikle dikişsiz olarak üretilir. Bantlar, maskelerin birleşme kısımları yüksek basınçla ve sesle birleştirilir. Bu tarz ultrasonik kaynak teknolojisiyle üretilenler, ultrasonik maske olarak adlandırılır.

Yukarıdaki özelliklere göre maske seçiminizi yapabilirsiniz. Daha estetik bir görüntü için ultrasonik maskeleri tercih edebilirsiniz. Aynı zamanda alerji yaratmaması açısından kaliteli malzemelerden üretilenleri satın almanız çok daha iyi bir seçenektir. 

  1. 3 Katlı Cerrahi Maske Nasıl Test Edilir?

Tıbbi maske, çeşitli yöntemlerle test edilebilir. Bu sayede maskenin kalitesiyle alakalı genel bir bilgi alınır. Kaliteye dair gerçek veriler, akredite ile alınan sonuçlarla ortaya çıkar. Yine firmanın diğer kalite belgeleri de incelenerek test edilebilir. 

Günümüz piyasasında maalesef ki birçok kalitesiz maske çeşidi bulunuyor. Bunları kullanmak, emin olun çok daha büyük problemlere neden olacaktır. Çok fazla kalitesiz ürün olduğundan dolayı aşağıdaki başlıklarda sıralayacağımız testler de önemlidir.

Görsel Test

Cerrahi maskelerde toplam 3 ayrı katman olması gerekiyor. Bir makas alıp kestiğiniz zaman bu üç katmanı görmelisiniz. Genellikle bu kurala uygun şekilde hazırlanmayan maskelerde ortada bulunan ve meltblown olarak adlandırılan katman bulunmaz. Bunun yerine çok daha kalitesiz kumaşlarla maskeler üretilmiştir. Meltblown kullanılmaması durumu, maskenin koruyuculuğunun düşmesi anlamına gelir.

Peki, nedir bu meltblown kumaş ve nasıl anlaşılır? Maskenin ortasında kullanılan bu kumaş, yırtılabilen özelliğe sahiptir. Makasla kestikten sonra kumaşı yırtmaya çalıştığınız zaman meltblown olup olmadığını anlayabilirsiniz. İnce kağıt yapısından dolayı kumaş hemen yırtılacaktır. Ancak spundbound kumaş, daha lifli yapıdadır. Bu nedenle kalitesiz kumaşı yırtmaya çalıştığınızda zorlanma ihtimaliniz vardır.

Tutuşmazlık Testi

Orta tabakada bulunan meltblown kumaş, tutuşmazlık özelliğine sahiptir. Bu nedenle yakmaya çalıştığınız zaman herhangi bir alev alma durumuyla karşılaşmazsınız. Meltblown kumaşlar, yanıp tutuşmak yerine erir. Eğer ki aksi bir durumla karşılaşırsanız orta katmanda kullanılan kumaşın meltblown olmadığını anlayabilirsiniz. Çünkü özellikle maskelerde kullanılan kalitesiz kumaşlar, hemen alev almaya başlar.

Sızdırmazlık Testi

Cerrahi maskelerin tip IRR sınıfı olanlarının dış tabakası, sıvı iticidir. İç tabakasında ise nem emici özelliği vardır. Bunun yanında iç tabakaların her birinin sınıfın gerekliliğini sağlayacak gram ve metreküpe sahip olması gerekiyor. Böylece maske daha iyi şekilde koruyacaktır. 

İç ve dış katmanların bahsettiğimiz özellikleri; nefesimizle, hapşırıkla veya tükürükle nemlenerek filtrelenmeyi yitirmez. Böylece hastalığı bulaştırma ihtimali büyük oranda ortadan kalkar. Aynı zamanda bu özellik, dış ortamda bulunan damlacıklara karşı da sizi koruyacaktır. 

Sızdırmazlık testini yapmak için oldukça basit bir işlem gerçekleştirmeniz yeterlidir. Maskenin iç kısmına doğru bir miktar su koyun ve dış yüzeyinde herhangi bir ıslaklık olup olmadığını kontrol edin. Eğer ki maskenin dış kısmında doğrudan bir nemlenme veya ıslanma olmuyorsa kaliteli maske kullandığınız anlamına gelir.

  1. Cerrahi Maskeler Ne Kadar Korur?

Tıbbi maskelerin asıl amacı, potansiyel bir hastanın bulunduğu ortama virüs, bakteri ve diğer mikroorganizmaları yaymayı önlemesidir. Bütün cerrahi maskeler, tam olarak bu doğrultuda yapılır. Bu bağlamda;

  • Tip I maskeler, 3 mikron çapında olan partiküllere karşı %95- 98,

  • Tip II, %98 ve üzeri filtrasyon,

  • Tip IRR, %98 üzeri filtrasyon sağlar.

Ameliyathanelerde veya hastaların bulunduğu ortamlarda bu maskelerin kullanılması, karşı tarafa öksürük, hapşırık yoluyla bir enfeksiyon bulaştırılmasına engel olur. Tip IRR, diğer sınıf olan Tip II maskelere göre sıçramalara ve damlacıklara karşı da koruma sağlar. 

Ciddi korunma sağlanması gereken bazı ortamlarda bu sıraladığımız maskeler, bazen yetersiz olabilir. Bu nedenle hastalığın yoğun olduğu ortamda hastalık açısından riskli gruplar, N99 sınıfındaki maskeleri kullanabilir. N99 maskeler, %99’un üzerinde koruma sağlamaktadır. Aynı zamanda bu kişilerin FFP3 sınıfı maske kullanmaları da önerilenler arasındadır.

Solunum maskeleri, takan kişiyi koruduğu gibi aynı zamanda ventilsiz türleri, dış ortama enfeksiyon bulaşmasını engeller. Çünkü solunum maskeleri, daha küçük partiküllerin filtrasyonu için üst düzeyde etki gösterirler. Bu nedenle bulunulan alana ve kişinin durumuna bağlı olarak maske seçimi yapılabilir.

  1. Cerrahi Maske Yıkanır mı Yoksa Tek Kullanımlık mı?

Piyasada şu an birçok defa kullanılabilecek maskeler vardır. Bunlar bez maskelerdir ve yıkanarak tekrar tekrar kullanıma uygundur. Ancak cerrahi maskeler için aynı durumdan söz edilemez. Yapısı gereği bu maskeler, yıkandıktan sonra tüm koruyucu özelliklerini kaybeder. Bu nedenle tek kullanımlık maskelerdir ve tekrar tekrar kullanılması için hijyen sağlanması açısından farklı yöntemler mevcuttur.

Sterilizasyon amacıyla maskeyi üç gün bekletmek mümkündür. Bunun yanında dezenfeksiyon gazı kullanabilir veya 70 derece sıcaklığındaki fırına yaklaşık olarak 30 dakika bırakabilirsiniz. Ek olarak UVC ışınlarına da maruz kalabilir. Ancak bu gibi işlemlerin maske bulunamayacağı durumlarda yapılması gerekir. Aksi takdirde tıbbi maskeler, tamamen tek kullanımlıktır ve yeniden kullanılması çok fazla önerilmez.

Cerrahi maskelerin tek kullanımlık olmasının nedeni, ısı ve neme maruz kalan maskenin koruyuculuğunun azalmasından kaynaklıdır. Bu durum, maskenin virüs tutuculuğunu arttırır. Dolayısıyla maskeler, koruyamadığı gibi daha fazla hasta olma riski taşımaya başlar. 

  1. Cerrahi Maskeler Ne Kadar Süre Kullanılır?

Cerrahi maskelerin uygun koşullarda tek bir defa kullanılması gerekir. Sadece bazı olağanüstü durumlarda sterilize edilerek kullanılabilir. Fakat bilinenin aksine tüm gün bir maskeyle dolaşmak yanlıştır. Çünkü maskeyi takmaya başladığınız andan itibaren nemlenme ve damlacık oluşumu gerçekleşir. Dolayısıyla virüs tutma özelliği artar ve hastalıklara yakalanma ihtimalini yükseltir. Maskelerin en fazla 3-4 saat kullanılması ve sonrasında atılması gerekir.

Belirli saat aralıklarında olduğu gibi maskelerin bazı durumlarda değiştirilmesi önerilir. Örneğin, kopmuş veya ıslanan maskeler kullanılmamalıdır. Aynı zamanda N99 veya FFP3 maskeler için de süre aynıdır. Sürekli bu maskeleri kullanmak, belirli bir aralıktan sonra bazı sorunlara neden olabilir. 

Maskelerin kullanım süresinin yanı sıra raf ömrü de önemlidir. Genel olarak bu maskeler, 3-5 yıllık raf ömrüne sahiptir. Yani kullanmadığınız maskeleri, en fazla 5 yıl muhafaza edebilirsiniz.

  1. Cerrahi Maske Nasıl Takılır?

Özellikle pandemi döneminden bu yana "Maske nasıl takılır?” sorusu sıklıkla merak ediliyor. Maskeleri, sadece bir defalığına kullansanız bile bazı konulara dikkat etmeniz gerekir. Öncelikle bu hijyenik ürünlerle kesinlikle kirli ellerle temasta bulunmamalısınız. Maskeyi takmadan veya değiştirmeden önce mutlaka elinizi sabunlu suyla yıkayın. Hijyenik bir şekilde kuruduğuna emin olduktan sonra maskeyi ağzınızı ve burnunuzu tamamen kapatacak şekilde takmalısınız. 

Kullandığınız maskeye bağlı olarak kulağınıza lastikleri geçirebilirsiniz. Genellikle kullanımı daha kolay olduğundan dolayı bu maskeler, sıklıkla tercih edilir. Ancak başınıza bağlayarak da kullanabileceğiniz maskeler bulunur. Bunu takarken başınızı sıkmamasına özen gösterin. Aynı zamanda aşırı gevşek biçimde bağlamak, maskenin düşmesine neden olabilir. Bu nedenle tam ayarında maskeyi bağlamaya özen göstermelisiniz. Böylece hem hastalık bulaştırma ihtimaliniz azalacak hem de maskeyi taktıktan sonra konforlu hissedeceksiniz.

  1. En İyi Cerrahi Maske Markaları Hangileridir?

Piyasada çok fazla maske bulunduğundan dolayı birçok kişi, en iyi tıbbi maske hakkında bilgi almak istiyor. Bu soru için "En iyi marka x’tir.” demek doğru olmaz. Bunun yerine maskeleri satın almadan önce nelere dikkat etmeniz gerektiğini açıklamak daha doğrudur.  Bahsedeceğimiz kriterleri göz önüne aldığınız takdirde en iyi markayı bulmanız mümkündür. Aşağıdaki listede maske almadan önce dikkat etmeniz gerekenleri görebilirsiniz:

  • Ürünün koruyuculuk derecesi en önemli faktördür. 

  • Nefes direncinin düşük olması gerekir. Çünkü rahat nefes alamamak, hem kullanımı hem de sağlığı olumsuz yönde etkiler.

  • Ürün mikrop içermemeli ve hijyenik olmalıdır.

  • Maskenin jelatin kullanılarak sarılması, dış ortamdaki mikroorganizmalardan korunmasını sağlar. 

  • Yüze tam oturması, sıkmaması ve sarkmaması gerekir.

  • Ürünün üretiminde kullanılan malzemelerin alerjen içermemesine özen gösterilmelidir.

  • Yasalara uygun ve Sağlık Bakanlığı onaylı ürünler kullanılmalıdır.

Yukarıdakileri göz önüne aldığınız zaman doğru maskeleri satın alabilirsiniz. Bu maskelerin belirlenen testlerden geçirilmesi oldukça önemlidir. Aynı zamanda ürünlerin özelliklerini okuyarak Sağlık Bakanlığı standartlarına uygun olup olmadığını anlamanız mümkündür. Ayrıca GMP ve TSE Hizmet Yeterlilik Belgesi gibi sertifikaları olan üreticiler maske markaları konusunda güveni arttırır.

Bütün bu değerlendirmeler sayesinde en iyi markayı bulmanız mümkündür. Ambalaj Sepete olarak sizin için en kaliteli markaları sunmaya özen gösteriyoruz. Uzman ekiplerimiz, sizin için hazırladıkları kategoride tüm testlerden başarıyla geçmiş maskeleri kategorilere eklemiştir. Böylece güvenilir bir şekilde maskeleri kullanmanıza olanak tanır. Kategorilerimizi inceleyerek kullanacağınız maskeler için hemen sipariş oluşturulabilirsiniz. 

Cerrahi maskeler, önemli hijyen ürünlerinden olsa da günlük hayatta kullanım oranı azdır. Buna karşın sağlık alanında olmak üzere pek çok yerde maskeler kullanılıyor. Örneğin, gıda sektöründe maske kullanmak büyük önem arz ediyor.
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.